torsdag 11 oktober 2012

Rädslans fånge, del 1

Den här novellen var en av de första jag skrev på, när jag funnit skrivandet som livslina. J, min lärare, hade räckt mig boken "skrivboken" med massor av olika övningar som jag följde som besatt. Det var i stunden J kom in på mitt möte med rektorn och BUP, och öste över mig komplimanger om mitt skrivande, som jag förstod på riktigt. Detta är mitt kall. Den här novellen är långt ifrån perfekt, och det var innan jag utvecklades på riktigt - men på skoj tänkte jag lägga upp den här för er att läsa. Den är uppdelad i två delar, del ett kommer idag. En text som betytt väldigt mycket, och delar är tagna ur mitt egna liv, men givetvis inte allt. 

----------------------------------------------------------


”Det är en sak vi behöver tala om för er idag. Med stor sorg i våra hjärtan meddelar vi att Johanna Ahlgren, som gick i nionde klass, tog sitt liv igår eftermiddag.  Det är allt vi vet för stunden. Johannas mamma ringde imorse och Johannas närmaste vänner har fått reda på det på annat håll. Vi vill att ni tar hand om varandra, ni som vill får gå hem, och för dem som behöver prata är kuratorn här hela dagen.”

Sedan hör Annika ingenting mer. De flesta orden flyr ut i tomma intet, medan ord som ”tog sitt liv” och ”Johanna” hänger kvar i luften, stilla. Hon vet inte om hon borde reagera med tårdrypande sorg, eller med lättnad. Hon ser på de andra. Alla utom gänget sitter i den glastäckta datorsalen. Vissa bryter ned i gråt, några rör inte en min och en och annan springer ut. Annika själv, ser bara på. Som genom en smutsig glasruta. Hundratals, tusentals frågor rusar omkring i hennes huvud. Johanna är död. Nej, det går inte. Hon kollar runt med syftet att få syn på en kamera någonstans. Men det enda hon ser är elever och lärare med huvudet i händerna. Då det börjar gå upp för henne att det lärarna sagt faktiskt inte är baserat på annat än ren fakta, flyr hon ut. Hennes svarta klänning virvlar i den tryckande luften där hon springer genom korridorerna. Hon känner sig allt annat än fri. Friheten är en lögn, annars så skulle alla hennes väggar falla till marken.

”Kolla här, ser du?” utbrast Johanna och mötte Annikas ögon. ”Är det du, ditt jävla kajal-äckel som kletar ned hela mitt skåp? Det måste ju vara du. Håll ditt spöksmink för dig själv!”. Annikas blick föll från det förstörda skåpet ned till det nyputsade golvet. ”Det är inte jag, jag lovar” viskade Annika. ”Sure. Få hit kajalen!” Annika sade inte emot. Det gjorde hon aldrig. Utan ett ansiktsuttryck letade hon igenom sin Emilie the strange väska efter sin svarta kajal och med skakiga fingrar gav hon den till Johanna. De andra i gänget slöt sig runt skåpen, och hon kunde likvärdiga dom med ondskans tjänare, då dem hånlog mot henne. ”HÄXA”, fick pryda Annikas skåp, skrivet med 150 kronors kajalpennan, som hon köpt för alla sina pengar. Hon önskade sig ett uns mod i ett fint inslaget paket. Att hon vågade. Tänk om hon kunde ställa sig upp och bli högre än allihop tillsammans! Hon skulle vilja säga något, inte bara ta emot orden de matade henne med. Hon skulle vilja se deras monstruösa ansikten skönja hennes figur smalna i korridoren, liksom deras leenden. Hon ville hata dem, visa hennes ilska gentemot dem. Men innerst inne visste hon att felet låg hos henne. Skulle hon inte vara en sådan hemsk, avskyvärd människa, skulle de aldrig påpeka det. Hon tog fram en servett som hon fuktade med saliv och torkade bort så mycket som det gick av deras skapelse.

Annika stoppar ned sina fötter i dem svarta kängorna, sedan beger hon sig iväg från skolans område. Hon tar fram sin Ipod och bläddrar mellan låtarna. Hon känner hur Amy’s röst tränger in i hennes hörselgångar och de lindrar hennes förvirring. Hon springer mellan stenar och snår medan musiken dunkar i hennes huvud, i takt med hennes puls. Hon känner kylan framträda, men att hon glömt sin jacka, gör henne ingenting. Kylan domnar bort hennes splittrade känslor. Hennes känslocenter klyvs itu. Människan som lagt hennes liv längst ned på havets kalla botten, är inte längre på vår jord. Hon känner en evig lättnad, men samtidigt en rädsla. Hennes tro gör sig plötsligt påmind. Hennes innersta hemlighet, uppenbarar sig. Och nu, mitt i ingenstans, tar hon emot den med öppna armar. Johanna är inte vid liv, men det är hennes själ. Cecilia känner Annikas välkomnande och Cecilia gör sig hörd för första gången på länge.

Lunch, det absolut värsta på hela skoldagen. Det var där hennes ensamhet var blottad, inför alla åskådare. Hon gick sist ut från lektionssalen och gick sakta igenom människofyllda korridorer. Hon kände allas blickar i ryggen, och hennes hjärta dundrade av skam. Hennes skyddsängel Cecilia viskade ”inte ska du skämmas, min vän”, men hon trängde undan henne, upprepade ”du finns inte, du finns inte, du finns inte”. Hon visste att hon ljög sig själv rakt upp i ansiktet, men just nu vill hon inte veta av. Det kändes som en torr öken i halsen, och hon fick svårt att svälja. Hennes nerver var på spänn, och hennes kropp domnade bort i samma stund som svimningskänslan gjorde sig uppenbar.”Får inte falla, måste ta mig dit”. Hon gick igenom vad hon skulle säga om någon frågade varför hon satt själv, som varje gång. Så patetisk, vem skulle se henne? Då hon hämtat en halv potatis och lite kycklingröra hände det som inte fick hända. Alla bord visade sig vara upptagna. Hon gick mellan borden, och noterade att en efter en lade dem en väska eller tröja på stolarna bredvid sig för att det inte skulle finnas någon plats åt henne. Och för att med en handling klargöra att ”du passar inte in här”. Som om hon tänkt sätta sig där ens, hon vet deras regler. Hon bestämde sig för att slå sig ned hos sina lärare, som vinkat dit henne. Dom började prata med henne om skolan, och hon viskade av känslan att någon kunde höra annars. Plötsligt ser hon någon i ögonvrån, och på det cendréfärgade håret förstod hon vem det var. ”Häxan har visst börjar smöra för lärarna” hörde hon någon viska i hennes öra, då lärarna vid hennes bord var så inne på geografi och bråk att de inte hörde. Hon kände tårarna bränna under sina ögonlock då hon gick tillbaks för att få uppleva ännu en rast av hånfulla kommentarer och isande blickar.

Hon slår igen dörren, och andas djupt i några sekunder innan hon ställer ifrån sig väskan med en duns, och springer upp på sitt rum. Hon slår sig ned på det vinröda överkastet och känner tankarnas kraftiga vals dansa i sitt huvud. Johanna är död. Hon har begått självmord. Varför? Hon hade ju allt. Hon förtjänade inte sitt öde. Det borde varit jag, jag hade ett skäl. Varför? Just det ordet är närvarande i hela hennes kropp och sinne. Varför? Hon måste prata med Cecilia. Hon sade; aldrig mer. Hon vill inte höra eller se något mer som andra inte ser. Hon vet konsekvenserna. Men nu måste hon. Hon stänger igen sin dörr, plockar bort teckningspapper på sängen, släcker lampan efter att hon tänt ljus och rökelse i rummet. Hon sätter sig rak i ryggen, med handflatorna uppåt, och blundar. Hon visualiserar sin vinröda ros, som blivit en symbol för henne, och föreställer sig hur den öppnas, blad för blad. Då den är helt öppen tänker hon sig ljuset, likt en sol genom molnen, lysa genom växten. Nu har hon öppnat upp sitt tredje öga, ögat som ser det som finns bortom vår jord. Hon anländer till sitt mentala rum, ett rum hon bara kan uppleva med sitt sjätte sinne, ett rum som kan tyckas bara existera i hennes huvud. Men hon vet att tankens kraft är mäktig. Hon tittar runt, utan att hennes fysiska kropp rör på sig. Hon ser träden välkomna henne. Blommorna som omringar henne är av alla dess färger. Ovanför henne ser hon molnen sluta sig runt skogen, och fåglarna kvittrar högljutt till varandra. Hon känner sig som hemma, hon är trygg. Då uppenbarar sig en gestalt framför henne, en välkänd gestalt. Cecilia är hennes namn, och är hennes skyddsängel. Hon har även en andlig vägledare, en guide. Han heter Peter. Peter visar sig som en ljusfigur, bredvid Cecilia. Hon ställer den frågan som hon ställt sig själv gång på gång. ”Varför?”. Hon vet att det är en fråga varken Peter eller Cecilia kan svara på. Cecilia sätter sig bredvid henne på klippan hon slagit sig ned på. Hon tittar Annika i ögonen, och tar hennes hand. Annika känner hur även hennes fysiska hand fylls med små kittlingar och värme. Hon är varm.

”Vad fan glor du på?”. Elise stod i dörröppningen till storsalen och mötte hennes blick då Annika letade efter ett bra ställe att gömma sig på. Men hon hann inte, för då kom hela gänget och omringade henne. ”Kolla hennes hår, det liksom är slickat kring hennes ansikte” började Elise, ungefär som att hon vore ett djur i en bur på zoo. ”Haha, det döljer i alla fall hennes fula ansikte” fortsatte Vanna. Det var de tre, med Johanna på toppen. De andra runt omkring var tystnadens fångar, som tyckte, tyckte inte. Annika kom att tänka på ett citat som stod i någon bok på biblioteket. ”Det är inte de onda människornas ondska som är det farliga, utan de goda människornas tystnad”. Annika hade inte vågat ta till sig det. För hon visste att de goda tyckte. De tyckte likadant som hela världen runt henne. Hon förstod bara inte varför de måste upprepa det för henne, hon visste redan. Och så kom slagen. En rak höger, ett slag i magen, utan att de för dens skull gjorde hennes kropp illa. Slagen var orden som kom från varje håll, ”vet du vad jag lyssnade på för låt igår, då jag kom att tänka på dig? ’Du vet väl att du är värdelös’.” ”Fula äckel, fattar du att du skämmer ut hela vår klass?”. Men det räckte inte. Elise tog tag i hennes hår, och ryckte bort en tuss. ”Fy fan Elise, hur kan du ta i henne?”, ”jag får duscha några timmar de kommande dagarna, och använda stålull, men det var det värt!”.  Annika krympte i mitten av dem. Plötsligt blev alla ord ett surr, och Annika föll ihop på marken av trötthet och förtvivlan. ”Förlåt” viskade hon. ”Förlåt för vadå?” frågade Johanna hotfullt. Precis då Annika försökte hitta de rätta bokstäverna, såg hon matteläraren i ögonvrån som sade till dem andra att ”nu börjar lektionen flickor! Hämta era böcker.” Annika reste sig långsamt upp, och gick och hämtade sina böcker i skåpet där ”HÄXA” fortfarande syntes tydligt.

Annika öppnar ögonen. Det är lika övermäktigt varje gång, att inta sin fysiska position. Hon känner något vått under ögonen, och förstår att det är tårar. Energierna trängs i hennes rum, men dem börjar tunnas ut då hon låter kronbladen på rosen slutas igen. Hon reser sig upp i sängen, går ned för trappan och sätter på te vatten. Hela dagen vandrar hon runt i någon slags dimma, där hon varken vet in eller ut. Den enda tanken som är riktig och klar i hennes huvud är; ”Johanna är död”.

-----------------------------------------------------

To be continued...

Yasmine Ejner Lind

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar